Jesli masz na mysli podzial zrodel - to zmienia sie. Wiekszosc tluszczy maja stanowic kwasy nasycone - czyli te, ktorych wiekszosc ludzi unika - bardzo tluste miesa, smalec, maslo, bardzo tluste smietany, zoltka jaj, pelnotluste sery - czyli najlepsze zrodla energii jakie istnieja - ogromna ilosc potencjalu energetycznego w bardzo malej objetosci. [...]
Właśnie, Xzaar wypowiedz się, bo już chciałem.Ci to samo pytanie zadać. Z tego czego nas uczylu o dobrych i złych tłuszczach wynikałoby że należy jeść jednonienasyconw lub wielonienasycone a nasyconych unikać. Jaka.jest prawda albo walić prawdę - jak to jest u Ciebie w praktyce? Bo zaczynam dojrzewać do zmian. Mam grupę krwi 0 a więc mięcho na [...]
[...] (jaja, ryby, mięso, strączki), dodaję żródła ww (chleb owsiane, ryż . kasza,warzywa korzeniowe) i patrze ile Tłuszczy mi zostało w rozkładzie i dodaje (oliwa, masło, smalec, olej kokosowy). Jak np coś przekroczę, to ujmuje gramatury (jak za dużo ww, to zmiejszam porcje płatków owsianych w sianidaniu), jak za duzo białka (to jedno jajo [...]
[...] (jaja, ryby, mięso, strączki), dodaję żródła ww (chleb owsiane, ryż . kasza,warzywa korzeniowe) i patrze ile Tłuszczy mi zostało w rozkładzie i dodaje (oliwa, masło, smalec, olej kokosowy). Jak np coś przekroczę, to ujmuje gramatury (jak za dużo ww, to zmiejszam porcje płatków owsianych w sianidaniu), jak za duzo białka (to jedno jajo [...]
[...] apetyt maleje, jem mniej z każdym dniem. Sam mam plan zredukowania białka do 70-100g max i samych kalorii pewnie jeszcze bardziej. Jakoś ciężko mi idzie walenie samego tłuszczu. Masło czy olej kokosowy ok. Ale reszta jak smalec to tylko z mięsem. Jeśli lubisz węgle pozostań przy ładowaniach ale uważam je za stratę czasu. Element zbędny zupełnie.
[...] oleju słonecznikowego, nie nadaję się do smażenia, posiada wysoką zawartość podatnych na utlenianie kwasów tłuszczowych omega 6, których stosujemy za dużo na rzecz kwasów omega-3, masz sporo produktów do wyboru ( oliwa z oliwek/olej kokosowy/masło klarowane/olej rzepakowy, choćby nawet smalec ) Zmieniony przez - dudee w dniu 2014-03-01 08:17:33
[...] np.masz w jadlospisie otreby,chlebki wasa,sporo nabialu(jogurt,serek wiejski,twarog),np.wedlina kupna czy domowej roboty?,a chlebek?,z tluszczu lepsze jest maslo prawdziwe,smalec,olej kokosowy niz flora light.Na to wszystko tez trzeba zwrocic uwage.Ja tez popelnialam podobne bledy..A i z tego co pamietam to nie powinno jesc sie samych [...]
[...] to produkt, którego powinieneś unikać, zawiera wysoką zawartość podatnych na utlenianie kwasów tłuszczowych ( omega 6 ) oraz trans kwasów tłuszczowych. Do smażenia nada się ( oliwa z oliwek/masło klarowane/olej rzepakowy/olej kokosowy/smalec ) W Twojej diecie, są nie odpowiednio zbilansowane posiłki. Brakuje również kwasów tłuszczowych Omega-3.
[...] na zimno do pieczenia sie nada iwem pam itp ale pytam czy sie ten olej nada czy lepiej celować w ryżowy ?? czytałem ostatnio artykuł że niby rzepakowy lepszy niż te oliwy z biedry itp xd Do smażenia najlepiej olej kokosowy, smalec, masło klarowane. Rzepakowy w ostateczności też może być. Ryżowy ma dużą ilość omega 6, wiec polecam wyeliminować.
zazwyczaj nei jest to problemem, czesto siedza jako tłuszcze ukryte w miesie, nabiale etc;-) do smażenia własnie palmowy/kokosowy/smalec - i po wszystkim;-)
[...] podczas reudkcji. Startowałem z bf ok 20%. Gadanie że wyższe węgle tylko dla chudzielców z dużymi miesniami jest wyssane z palca. Powinny być - jajka, nabiał, tłuste mięsa, smalec, morskie ryby itp - bazowanie na samych źrodłach zwierzęcych to nie najlepszy pomysł. Oliwa, olej kokosowy, orzechy - to niezwykle dobre źródła tłuszczu. Tłuszcze [...]
Nie smaż na oliwie (nie powinno się jejnawet [podgrzewać), zamień na klarowane masło, smalec albo olej kokosowy. I tak wliczasz to, co na patelni. Chyba, że będziesz ważyć na wadze laboratoryjnej to co nie wsiąknie w kurę:->. A co do posiłku - nie lepiej zrobić rano przed siłką placka owsianego, którego możesz na zimno wszamać w samochodzie? [...]